Familien Løcke
– Her kan gryden ikke blive stor nok
Ofte er gule ærter en ret, der nydes i store selskaber. For mange er der oven i købet en særlig tradition forbundet med denne vidunderlige spise.
Når Steen Løcke laver gule ærter, er det den helt store gryde, der kommer på komfuret. Det er nemlig hele familien, der én gang om året samles om denne ret, der efterhånden er blevet en mangeårig tradition i juledagene. Og det er en tradition, der ikke kan rokkes ved.
Opskriften er den samme år efter år, og Steen kunne aldrig drømme om at ændre opskriften på det, han kalder verdens bedste gule ærter.
“Magien ville forsvinde, hvis jeg pludselig begyndte at ændre på opskriften. Opskriften er en del af traditionen – og så tror jeg ganske enkelt ikke på, at den kan blive bedre,” siger han.
Steen Løcke kan ikke helt huske, hvor han har opskriften fra, og det er da heller ikke en opskrift, man bare kan finde i en hvilken som helst kogebog. Den er nemlig blevet justeret og raffineret i en sådan grad, at den i dag er intet mindre end perfekt.
Havnetradition
Men hvor det kniber med at huske opskriftens oprindelse, så husker Steen tydeligt, hvorfra idéen til traditionen stammer. Den opstod nemlig på baggrund af en oplevelse, han havde for 35 år siden på Præstø Havn, hvor han dengang arbejdede med at rense både.
I Præstø var der tradition for, at på dagen hvor havnens både blev halet op af vandet for vinteren, så gik alle bådejerne og arbejderne fra havnen hen på den nærliggende kro og spiste gule ærter.
“Så blev der ellers gået til den med gule ærter, øl og snaps – og det smagte jo helt fantastisk,” husker Steen.
Oplevelsen på kroen i Præstø bed sig fast i Steens bevidsthed, og mange år senere tog han traditionen med hjem til familien, der hvert år nyder godt af den oplevelse, som Steen havde den gang for mange år siden.
Begejstret familie
Lige som opskriften så er de indledende øvelser, inden Steen for alvor slår sig løs i køkkenet, de samme hvert år. Turen til slagteren efter marvben og kogeflæsk og fedtlaget på toppen af ærtesuppen, når den sættes på køl dagen inden, er præcis, som da traditionen startede for mere end 15 år siden.
Det samme gælder for familiens reaktioner på Steens kogekunst. Allerede dagen inden, hvor han traditionen tro allerede er i gang med at koge ærter og flæsk, ringer familien og spørger til, om alt nu også er, som det skal være med de gule ærter.
Når det så går løs på selve dagen, hører det med til traditionen, at alle spiser sig så mætte, at de på skift må over på sofaen og ligge. – Og resterne, dem er der rift om.
“Min kone og jeg er faktisk nødt til at tage noget fra, allerede inden familien ankommer, så vi er sikre på, at der også er noget til os dagen efter. Der var faktisk en enkelt gang, hvor børnene nåede at plyndre alle resterne,” griner han.
Om steen løcke:
60 år og bor i Farum.
Arbejder som leder i en lille virksomhed, der passer telefoner for andre. Er gift og har to børn og tre børnebørn.